Menstruatiecups: Duurzaam, Gezond en Gemakkelijk

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke en praktische oplossing voor je menstruatie? Ontdek dan de menstruatiecup! Deze innovatieve menstruatieproducten winnen snel aan populariteit, en dat is niet zonder reden. In deze blogpost bespreken we de voordelen van menstruatiecups en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor jouw gezondheid en het milieu.

Wat is een Menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een herbruikbaar menstruatieproduct, gemaakt van medische kwaliteit siliconen, rubber of TPE (thermoplastisch elastomeer). De cup wordt in de vagina ingebracht om menstruatiebloed op te vangen in plaats van te absorberen zoals tampons en maandverband. Menstruatiecups kunnen tot wel 12 uur bescherming bieden, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies.

Voordelen van Menstruatiecups

 1. Milieuvriendelijk
  • Duurzaam: In tegenstelling tot tampons en maandverband, die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden, gaat een menstruatiecup jaren mee. Dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid afval die je produceert.
  • Minder afval: Door over te stappen op een menstruatiecup help je de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt te verminderen. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere planeet.
 2. Gezonder voor je Lichaam
  • Geen schadelijke stoffen: Menstruatiecups bevatten geen bleekmiddelen, parfums of andere chemische stoffen die vaak in tampons en maandverband worden aangetroffen.
 3. Kostenbesparend
  • Langdurig gebruik: Hoewel de initiële aanschafprijs van een menstruatiecup hoger kan zijn dan een pak tampons of maandverband, bespaar je op de lange termijn geld omdat een cup jaren meegaat.
  • Minder producten nodig: Eén menstruatiecup kan je volledige menstruatiecyclus doorkomen, waardoor je niet meerdere producten hoeft te kopen.
 4. Gemakkelijk in Gebruik
  • Lange draagtijd: Menstruatiecups kunnen tot 12 uur gedragen worden, wat betekent dat je ze minder vaak hoeft te verwisselen dan tampons of maandverband.
  • Comfortabel: Veel gebruikers vinden menstruatiecups comfortabeler dan andere menstruatieproducten. Ze kunnen ook gebruikt worden tijdens sporten en andere activiteiten.

Hoe Gebruik je een Menstruatiecup?

Het gebruik van een menstruatiecup vergt misschien wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een eenvoudige en efficiënte oplossing. Hier is een stapsgewijze gids:

 1. Steriliseer de cup: Kook de cup voor het eerste gebruik en na elke menstruatiecyclus.
 2. Vouw de cup: Er zijn verschillende vouwtechnieken, zoals de C-vouw of de punch-down vouw. Experimenteer om te zien welke voor jou het meest comfortabel is.
 3. Breng de cup in: Houd de gevouwen cup vast en breng hem in de vagina, iets lager dan een tampon. Laat de cup openklappen en zorg ervoor dat hij volledig geopend is om lekken te voorkomen.
 4. Verwijderen en legen: Knijp de basis van de cup in om het vacuüm te verbreken en trek hem voorzichtig naar buiten. Leeg de cup in het toilet, spoel hem om met water en breng hem opnieuw in.

Veelgestelde Vragen over Menstruatiecups

Is een menstruatiecup hygiënisch?

Ja, zolang je de cup goed schoonmaakt volgens de instructies, is hij zeer hygiënisch. Regelmatig legen en wassen met water en milde zeep houdt de cup schoon en veilig.

Kan ik een menstruatiecup 's nachts dragen?

Absoluut! Menstruatiecups kunnen tot 12 uur gedragen worden, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik 's nachts.

Welke maat menstruatiecup heb ik nodig?

De meeste merken bieden verschillende maten aan, afhankelijk van je leeftijd, hoeveelheid bloedverlies, en of je al vaginaal bevallen bent. Lees de maatgids van het merk om de juiste keuze te maken.

Probeer een Menstruatiecup en Maak een Verschil

Overweeg je een overstap naar menstruatiecups? Bij Biolovers bieden we een selectie van hoogwaardige menstruatiecups die passen bij jouw behoeften. Bezoek onze website om ons assortiment te bekijken en kies de perfecte cup voor jou. Maak de overstap vandaag nog en ervaar de voordelen van een duurzame, gezonde en gemakkelijke menstruatie.

Laden..